Afrika

Východ slunce nad savanou.Východ slunce nad savanou.

V loňském roce mi kamarád nabídl možnost cesty do Afriky, konkrétně Botswany. Chvíli jsem váhal, protože Afrika mě nikdy moc nelákala, mám radši spíše severní polokouli. Každopádně nakonec jsem souhlasil a spolu se ženou a dalšími 2 páry jsme se vydali na africké dobrodružství.

Buvol africkýBuvol africký

Cílem naší cesty byl NP Chobe, Ten jsme projeli od severu na jih a navštívili postupně jeho části Savute, Moremi, Khwai a končily v deltě Okavanga. Po celou dobu safari jsme spali ve stanech přímo v buši mimo kempy a civilizaci. Je to jedna z alternativ safari, pokud člověk oželí luxus jako v lodžích a nebo nechce spát v kempech mimo NP. Po celou dobu jsme měli místního průvodce a proviantní tým. Všechna jídla nám vařil místní kuchař na ohni. Jednotlivá tábořiště, kde jsme spali, nejsou nijak oplocená a tak má člověk bezprostřední kontakt s přírodou. Někdy až moc, to když se vám stádo slonů rozhodne jít přes vaše tábořiště. Nezbyde vám než uhnout jim z cesty a doufat, že vše neponičí. Po každém odjezdu z tábořiště se vše musí důkladně uklidit, včetně ohniště, aby nebylo poznat, že tam někdo byl. Jednotlivá místa pronajímá státní agentura a jsou zablokovaná dlouho do předu.

Naše jídelna.Naše jídelna.

Naše kuchyně.Naše kuchyně.

Zásobovací vůz.Zásobovací vůz.

Ubytovaní.Ubytovaní.

Botswanu jsme navštívily v květnu, po období dešťů. Tudíž bylo vše zelené a místy ještě kvetlo. Bylo to horší v tom, že člověk musel zvířata více hledat, ale díky našemu průvodci to nebyl zas až takový problém. Jen kvůli větší vodě, které ještě neopadla, jsme se nedostali všude a hlavně jízda v terénu byla místy adrenalin. Výhodou bylo to, že zvířata se v tuto dobu pářila a díky tomu jsme viděli i souboje samců.

Páření lvů.Páření lvů.

Páření žiraf.Páření žiraf.

Pro fotografy přírody je Afrika země zaslíbená. K focení je tam toho fakt hodně, vše se nedá stihnout. I proto bych se tam chtěl někdy ještě jednou vrátit, snad se to povede.

Hroch obojživelnýHroch obojživelný

Levhart skvrnitýLevhart skvrnitý

Slon africkýSlon africký

Pes hyenovitýPes hyenovitý

Čejka běločeláČejka běločelá

Hyena skvrnitáHyena skvrnitá

ImpalaImpala

Orel jasnohlasýOrel jasnohlasý

Kulíšek perlovýKulíšek perlový

Ledňáček kápovýLedňáček kápový

Zebra stepníZebra stepní

KuduKudu

Prase bradavičnatéPrase bradavičnaté

Zoborožec rudozobýZoborožec rudozobý