Čerti z Ralska

I když za oknem je již jaro, vrátím se ještě do zimy. I přes relativně teplé počasí a malou sněhovou pokrývku, která byla v letošním roce, se mi podařilo navštívit kolegy na Mimoni ve velmi příhodnou dobu a to o jednom lednovém víkendu, kdy zde napadlo na Máchův kraj nevídané množství sněhu. Toho nešlo nevyužít a tak jsem se pokusil vyfotit zubry, které zde máme v naší oboře Židlov, v pořádné zimě. Nic naplat,podle mně zubrům na fotografiích zima svědčí nejvíc. Na rozkvetlé louce fakt vypadají divně.

Na focení jsem měl dvě rána a něco se povedlo dle představ, něco méně, jak už to ostatně při focení přírody bývá. Štěstí jsem měl na pořádnou fujavici, která mně zastihla u odpočívajícího stáda v lese. I přes velmi problematické focení se mně snad podařilo zachytit pravou zimní atmosféru.

Zubři jsou v oboře zvyklí na lidi, ale i tak je jejich focení vzhledem k její rozlehlosti ( 3795 ha ) problematické. Najít je není tak jednoduché. V zimě je to trochu snazší, protože navštěvují některá z krmelišť pro zvěř, ale i tak to dá zabrat. A když už je člověk najde, někdy se k nim dá v klidu přiblížit na kousek, ale někdy se už při spatření člověka splaší. A dohnat stádo splašených krav ve sněhu doopravdy nejde. No a když už nechají člověka k sobě přiblížit, je dobré z důvodů vlastní bezpečnosti udržovat patřičný odstup, protože býka určitě nepřeperete. Každopádně to byl pěkný víkend z mimoňskými čerty.