Daňci a mufloni

Na konci října se mi naskytla možnost zažít pořádnou dančí říji. Ne že by u nás daňci nebyli, ale je jich oproti jelení zvěři poskromnu a říje zde není tak intenzivní. Mufloní zvěř se u nás také nachází, a musím říct, že v dobré trofejové kvalitě, ale k focení obou dvou druhů se dostanu velmi zřídka. A tak jsem neváhal a vyrazil na sever republiky, do Mimoně. Zde jsem krom pracovních povinností měl možnost navštívit jednu z našich obor, Velký dub. V ní chováme na 534 ha dančí a mufloní zvěř. Obora se rozkládá kousek od Máchova jezera a je velmi členitá. Skoro celou její část zabírají pískovcové skály, nejvyšší bod Dub má 458 m.n.m. Z toho důvodu je sice obora málo úživná, ale příroda je tam nádherná. Proto taky část obory náleží k PR Pecopala.

I z tohoto důvodu množství zvěře v ní chované není velké, i když by se to při setkání se zvěří na krmelišti mohlo jevit jinak. I já jsem si při první vycházce a spatření zvěře u krmelců myslel, jak bude focení jednoduché. Ale opak byl pravdou. U krmelců jsem nefotil, protože prostředí nebylo úplně dle mých představ. A tak jsem vyrazil do žlebů mezi skály. Zde už to stálo za to, jen ta zvěř nikde. A když už jsem nějakou objevil, tak moc nespolupracovala a prchala. Rochajících daňků jsem slyšel hodně, jen jsem se k nim nemohl dostat. Až druhý den jsem díky oborníkovymohl navštívit hlavní říjiště a to už bylo o něčem jiném.

Hlavní říjiště se nacházelo pod vrcholem nejvyššího kopce Dubu. Při mém příchodu zde bylo asi 14 daňků a postupně přicházely a odcházely daněly.

Protože jsem dančí říji v takové intenzitě zažil poprvé, dost mně překvapila. Hlavní daňci měli vyhloubeny v zemi lože, které si bránily víc než daněly. Na to , že se jich tam pohybovalo tolik, nebyli vůči sobě až tak agresivní. Samozřejmě souboje probíhali,jen vždy bohužel jinde, než jsem byl já.

Focení bylo komplikované. Zem byla plná spadaného listí, což stěžovalo šoulání a tak bylo lepší se někde zamaskovat a čekat. A občas se přišel nějaký kouknout.

Druhý den už se říje lámala a na rochaništi bylo daňků znatelně méně. I tak se pár fotek povedlo.

Souběžně z dančí říjí, což mně velmi překvapilo, probíhala i říje mufloní.

Mufloni vcelku intenzivně navštěvovali, z mně neznámého důvodu, daňčí říjiště a tak se mi podařilo udělat i pár jejich fotek.