Lišče

Liška obecná(Vulpes vulpes) je nejrozšířenější středně velká šelma České republiky a vlastně i celé severní polokoule. Je lovena pro kožešinu, případně jako sport(obzvláště ve Velké Británii a jí kulturně ovlivněných zemích), na kožešinu se i chová. Liška je oblíbenou postavou různých bajek a bájí, kde často vystupuje v roli chytrých a lstivých vítězících nad hloupějšími siláky. Ve zvířecí symbolice evropských národů ztělesňuje lstivost a vychytralost. Tolik Wikipedie

Letošní liščeLetošní lišče

Ani nevím, proč mám lišky tak rád ( i když děsně smrdí ). Snad proto, že mi připomínají naše psi, foxteriéry, kteří, jen tak mimochodem, jak napovídá jejich název, byli vyšlechtěni k lovu lišek. Nebo snad pro ten jejich pohled.

Z očí do očíZ očí do očí

Každopádně lišky se mi daří fotografovat každý rok,ať již v zimě na újedi nebo v létě u nor.

Na újedi 2013Na újedi 2013

U nory v roce 2011U nory v roce 2011

V letošním roce jsem od začátku roku moc štěstí neměl. Na újeď sice lišky podle stop chodily, ale nějak jsme se míjeli. Možná to bylo i mírnou zimou. Každopádně na jaře jsem obešel známé nory, ale všechny byli prázdné a neobsazené. Hledal jsem i na lokalitách, kde by mohly mít nory nové, ale neuspěl jsem. Až v létě, kdy jsem si již myslel, že všechny lišky mají liščata vyvedené, mně kolega upozornil na liščata, které zahlédl u cesty za rybníkem. Na druhý den jsem se tam vydal a celkem snadno je pod jedním smrkem objevil.

U nory pod smrkemU nory pod smrkem

Byli dost odrostlé a pravděpodobně je jejich matka již nechala svému osudu, ať se o sebe postarají samy. Zahlédl jsem tři, ale ten den to na focení nebylo. Vcelku rychle zmizely pod smrkem a už se neukázaly. Za dva dny jsem se tam vypravil znovu, vyzbrojen i nějakým malým pamlskem. Ten jsem pohodil na vhodná místa a ani jsem se nestihl pořádně zamaskovat, a již bylo jedno lišče venku. Bohužel bylo jediné, ostatní už asi noru na dobro opustily. Každopádně po opatrném seznamování se mnou lišče vcelku pěkně spolupracovalo, až do naplnění svého prázdného žaludku. Pak se vrátilo zpátky pod smrk a já sbalil fidlátka. K noře jsem se dostal zas až po dvou dnech, ale to již bylo i poslední lišče pryč. Snad to nebylo moje poslední letošní setkání s liškou.

Obezřetné nakukování Obezřetné nakukování

Již jsem se otrkalaJiž jsem se otrkala

KrasaviceKrasavice

Setkání po měsíciSetkání po měsíci