Liščí louka

Na liščí louce.Na liščí louce.

Letošní zima je pomalu za námi a musím konstatovat, že její průběh, teda alespoň u nás, byl poněkud zvláštní. Leden vcelku teplý, nic moc sněhu a pak v únoru něco málo napadlo a uhodily třeskuté mrazy. Na druhou stranu, možná i díky tomu se mi podařilo strávit několik nezapomenutelných chvílí ve společnosti.

Hledání.Hledání.

Na jedné lokalitě totiž zemědělci na podzim poorali louky kvůli obnově travních porostů a zůstala zde jen jedna menší, na podzim posečená louka, vklíněná mezi mladé smrkové porosty. Nevím jestli díky tomu, že ostatní louky v okolí byli poorané nebo byla louka tak úživná, každopádně byla plná myší a hrabošů. To šlo jednak poznat před napadnutím sněhu podle klasický myších cestiček ve slehlé trávě a pak podle velkého výskytu káňat. No a jak napadl sníh, začali se objevovat lišky. Zkraje byly vidět jen dvě a při spatření jakéhokoliv nebezpečí prchaly. Ale jak v únoru přituhlo, lišek bylo vidět víc a už tak neutíkaly. Nakonec jich na louku chodilo šest a při dvaceti stupňových mrazech již byly hodně tolerantní a dalo se k nim přiblížit dost blízko.

Čekání na myš.Čekání na myš.

Za hustého sněžení.Za hustého sněžení.

Dokonce při jedné návštěvě, kdy sněžilo, foukal ostrý vítr a bylo šestnáct stupňů pod nulou, se jedna liška natolik osmělila, že si mně přišla prohlédnout až na tři metry. Pomalu mně obešla a až se dostala na vítr, z leknutím utekla.

V tomto počasí se loví velmi špatně. V tomto počasí se loví velmi špatně.

Ve vánici.Ve vánici.

Běžím se podívat, co to je.Běžím se podívat, co to je.

Zvědavá liška.Zvědavá liška.

Jedna z věcí, která mně na lokalitu opakovaně táhla, byla možnost vyfotit myškující lišku. To se mi nakonec, díky jedné kmotře, povedlo v míře vrchovaté. A musím říct, že kromě spousty fotek jsem si odnesl spoustu zážitků z pozorování chování lišek. A taky jsem díky tomu změnil názor na škodlivost lišek. Né že bych si myslel, že jsou to krvavé bestie, co loví jen ptáčky a zajíčky, ale vcelku mně překvapila jejich lovecká úspěšnost hrabošů a myší. Každá liška totiž dokázala během hodiny chytit dva až čtyry hraboše ! Když jsem si to vynásobil počtem lišek, počtem hodin vhodných k lovení ( na louce se pohybovaly od rozednění do soumraku, ale nejvíc lovily kolem poledne ) a počtem dnů ( od půlky ledna do začátku března ), vyšlo mi neuvěřitelné číslo. Až se mi nechtělo věřit, že je možné, aby se tolik hrabošů a myší na jednu louku vlezlo. A to jich ještě spoustu odlovily káňata.

První letecká.První letecká.

Někde tam byla.Někde tam byla.

A jak začátkem března přišla obleva, mrazy polevily a sníh roztál, zmizely i lišky. Louku opět opanovali káňata a občas se ukáže i nějaká sova.

Tys mi ji vyplašil !Tys mi ji vyplašil !

Odpočinek při lovu.Odpočinek při lovu.

V napětí.V napětí.

Doskok.Doskok.

Marný pokus.Marný pokus.

Další pokus.Další pokus.

S úlovkem.S úlovkem.

A mám tě !A mám tě !

Povedlo se !Povedlo se !

Další pokus. Připravit !Další pokus. Připravit !

 Vysoký výskok ! Vysoký výskok !

Správný let.Správný let.

Dopad a nic.Dopad a nic.

Ještě jedna letící.Ještě jedna letící.

Zapózování na rozloučenou.Zapózování na rozloučenou.