Sovice krahujová

Sovice krahujová je středně veliká sova z čeledi puštíkovití rozšířená v euroasijských a severoamerických tajgách. Je stálá, ačkoli často zalétává do jižnějších oblastí, vzácně se jednotlivý jedinci objevují i na území České republiky. Tak praví Wikipedie.

Já jsem se s ní poprvé setkal před 4 lety při cestě na sever Norska. Tehdy jsem zde po pobýval v době jejího hnízdění a na setkání nebyla nouze, jelikož se jedná o denní sovu a ještě ke všemu už na severu panoval polární den. Již tenkrát mi učarovala a doufal jsem, že ji ještě někdy spatřím. No a v letošním roce se mi to podařilo, i když z počátku jsem tomu moc nevěřil.

První setkání.První setkání.

Na sever jsme totiž letos vyráželi později než minule a také nástup jara tam byl vzhledem k mírnější zimě rychlejší. Sovice již měli mláďata vyvedené a na hnízdištích po nich nebylo ani památky. Hledali jsme je i na jejich oblíbených lovištích, ale bohužel jsme neměli štěstí.

To se na nás usmálo až při odjezdu z Norska, kdy jsem byl již smířený s tím, že sovici letos nevyfotím. Při cestě do Karasjóku jsme se zastavili na oběd a odpočinek u Adamsfjordu. Jedná se o nádherné místo, kde řeka padá do moře a vytváří peřeje a vodopády. Na odpočívadle u řeky, když jsem čekal na uvaření obědu a chvíli si krátil zabíjením všudepřítomných nenasytných komárů, naráz vidím v keřích za námi siluetu sovice. Div mně neomylo, rychle jsem zapomněl na komáry a běžel do auta pro foťák. Přískoky jsme se k ní začal přibližovat, kryt keři a břízkami. Po chvíli se mi podařilo dostat na "dostřel" foťáku a pořídit první fotky. Když jsem měl pár fotek a pořádně se rozhlédl, zjistil jsem, že sovičky jsou tam dvě. Jednalo se o již létavá mláďata, které ale byli ještě dokrmovány. To jsem zjistil velmi záhy, protože doletěla matka ( nebo otec, to nepoznám ) s myškou a začalo krmení.

Předávání potravy.Předávání potravy.

Tak si pro ni pojď!Tak si pro ni pojď!

Tak mi ji dej !Tak mi ji dej !

Konečně ji mám.Konečně ji mám.

A letím pro další.A letím pro další.

Sama s kořistí.Sama s kořistí.

A ségra to celé pozoruje.A ségra to celé pozoruje.

Ta myška je jen moje.Ta myška je jen moje.

A chutná skvěle.A chutná skvěle.

Tak, a snědla jsem ji celou.Tak, a snědla jsem ji celou.

Odpočinek po jídle.Odpočinek po jídle.

Zíváme.Zíváme.

Jde na nás spaní.Jde na nás spaní.

Takhle spíme.Takhle spíme.

Po prvním krmení jsem si šel odpočinou a nakrmit se i já. Po rychlém jídle jsem se vrátil a čekal další přílet starostlivých rodičů. Ten netrval dlouho, jen mladé nalákali dál od jejich prvního posedu.

Opět mám myšku.Opět mám myšku.

Hra na schovku.Hra na schovku.

Mladí ale začali být evidentně z mé přítomnosti již nervozní a já jsem nechtěl, aby riskovali přelet poblíž ležící silnice. Tak jsem se radši rychle vzdálil a byl velmi rád za ten čas, strávený s nimi.

Rozloučení.Rozloučení.

Nebylo to ovšem poslední setkání se sovicí. To proběhlo ve Finsku, opět za přítomnosti neodbytných komárů. Před nocováním u jezera jsem se šel projít a jednu dospělou našel hřadovat na elektrickém vedení. Dlouho jsem u ní stál a čekal, že zaloví, ale asi byla po jídle nebo nebylo co. Tak jsem pořídil jen pár záběrů, než mi ulítla. No a doufám, že to setkání nebylo poslední.

Setkání ve Finsku.Setkání ve Finsku.

Poslední letovka.Poslední letovka.