Tetřívci

Tetřívek obecný je, teda podle mně, jedním z naších nejkrásnějších ptáků. Možná někomu připadá jenom jako černá slepice, ale ten, kdo měl někdy možnost spatřit tok tetřívků, mi dá určitě za pravdu. V době toku jsou kohoutci nádherně zbarvení, černá přechází až do fialové a k tomu mají kontrastní bílou tatrč a rudá pouška.

Mám to štěstí, že malá populace tetřívků se vyskytuje kousek od mého bydliště. Každý rok se je v době toku snažím vyfotografovat, ale ne vždy mám úspěch. Poprvé jsem měl štěstí v roce 2010, kdy mi poprvé tokal jeden kohoutek poblíž mého krytu.

Tetřívek 2010Tetřívek 2010

Problémem při fotografování, kromě velké obezřetnosti tetřívků , je jednak velká rozloha tokaniště a pak velmi malá populace tetřívků. Takže pravděpodobnost, že se vyskytne tetřívek přímo před krytem, je velmi malá. Kromě toho, může vybrané tokaniště navštívit jeden s predátorů tetřívků, a to jestřáb. Tak se mi to stalo v roce 2011.

Jestřáb a balabánJestřáb a balabán

A tak to po jeho útoku někdy dopadá.

Po útoku JestřábemPo útoku Jestřábem

Protože jsou tetřívci má velká vášeň, využil jsem v loňském roce možnost navštívit Švédsko a 4 dny zde strávit na toku tetřívků. Byl to nezapomenutelný zážitek.Troufám si tvrdit, že takový tok již nelze v Čechách vidět. Běžně bylo na tokaništi 10 a více kohoutků a několik slepiček.

Tetřívci ze ŠvédskaTetřívci ze Švédska

I v letošním roce se mi zadařilo a to, kupodivu, u mně doma. Za použití balabána a zvukové nahrávky se mi podařilo vyprovokovat jednoho kohoutka. Statečně útočil na balabána a necelou hodinu mi tokal kolem krytu. Bylo to, bohužel, jen toto jedno ráno, kdy jsem měl takové štěstí. I tak jsem za to velmi rád.

Souboj z balabánemSouboj z balabánem

LetošníLetošní